marți, 18 septembrie 2012

Suc de rosii


Ingrediente:

- rosii coapte (de preferat de la tara, au un gust mai bun)
- sare dupa gust


            Se spala rosiile, se da jos cotorul si se taie in sferturi. Se dau prin masina de separat semintele. Eu am folosit-o pe cea veche a mamei dar am vazut ca au aparut tot felul de aparate pentru asta. Pulpa stoarsa se pune intr-o oala la fiert. Se fierbe cam 2 ore pentru a face suc, daca vrei bulion le lasi mai mult. La 15 kg de pulpa de rosii am pus cam 5 linguri de sare.
Daca nu ai separator le poti pasa prin alte metode iar la fierbere adaugi vreo 10 aspirine (la 15 kg de rosii).
            Dupa ce au fiert se pun in sticle de sticla, in nici un caz de plastic! Atunci cand se pun, sucul fiind foarte fierbinte sub sticla se pun 3 lame de cutit pentru a mai lua din temperatura, altfel e posibil sa explodeze vreo sticla (credeti-ma se intampla!). Se pun dopuri de cauciuc sau daca aveti sticle care se inchid ermetic si mai bine, nu trebuie sa intre aer in sticla. Se pun intr-un loc acoperite cu paturi pentru 48 de ore. Se depoziteaza intr-un loc ferit de lumina. Daca pasii sunt facuti exact ca mai sus sucul poate sa tina si 3 ani. Daca ati scapat o singura samanta s-ar putea ca sucul sa fiarba si sa nu mai fie bun.



***

Dintre vitaminele continute de rosii, cele mai importante sunt vitamina A (importanta pentru ochi si pentru procesele endocrine), complexul B (B1, B2, B5, B6 - protectoare ale sistemului nervos, ale sistemului osos, ale metabolismului), vitamina C (necesara sistemului cardiovascular, sistemului nervos si endocrin), vitamina E (vitamina tineretii si fertilitatii) si vitamina K (importanta pentru sinteza anumitor elemente figurate ale sangelui). Rosiile contin cantitati insemnate de potasiu, fosfor, fier, calciu, magneziu si seleniu, precum si acizi organici, acestia din urma avand un rol important pentru sistemul digestiv.
Rosiile contin licopiona, un pigment de culoare rosie care are un efect antioxidant mai puternic decat vitamina C, protejand extrem de eficient organismul de cancer, de bolile cardiovasculare, de tulburari de metabolism, de diferitele intoxicatii, etc.

Bolile prevenite cu ajutorul rosiilor sunt: boala canceroasa in general, afectiuni ale sistemului osos, ischemia si aritmia cardiaca, afectiunile degenerative ale vaselor de sange, accidentul vascular, gripa si infectiile respiratorii, obezitatea si diabetul, previne acneea si aparitia cosurilor si punctelor negre.


Sursa: Formula As

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu