duminică, 4 noiembrie 2012

Mancare de conopida



Ingrediente:

- o conopida
- o ceapa mare
- un ardei gras
- un morcov mare
- 1-2 catei mari de usturoi
- 4-5 rosii mari

- o lingurita pasta de ardei capia rosu sau o lingurita de boia de ardei dulce
- patrunjel
- ulei
- sare
- piper


Preparare:

Ceapa, ardeiul, usturoiul si morcovul se taie dupa preferinte si se calesc in ulei.
Dupa ce si-au schimbat culoarea se adauga apa fierbinte (aproximativ 500 ml) si se lasa la fiert. Se adauga pasta de ardei sau boia.
Conopida se rupe in buchetele mici iar rosiile se taie bucati mici si se adauga dupa ce au fiert legumele. Se fierb cu capac. Se mai lasa 5-10 minute pana se inmoaie conopida. Mai adaugati apa daca scade.
Conopida o poti cali si fierbe impreuna cu celelalte legume dar se va descompune pana la sfarsit.
Se asezoneaza cu sare si piper.
Oprim focul si adaugam patrunjelul tocat.

***

Conopida este considerata un bun aliment anticancerigen. Consumul acestei legume de cel putin trei ori pe saptamana previne anemia si regleaza tensiunea arteriala.
Conopida are 21 calorii, vitaminele C, A, B1, B6, B2, fosfor, zinc, calciu, magneziu, fier, mangan, caroten, cupru, nu are colesterol, nu contine amidon si poate fi consumata in curele de slabire.
Printre proprietatile importante ale conopidei se numara prevenirea bolilor de inima, a atacului cerebral, detoxifiarea organismului, antireumatic si sprijina sistemul imunitar. Datorita continutului de fosfor, conopida are un efect benefic asupra dentitiei.
Persoanelor care au probleme cu glanda tiroida (hipertiroida) le este recomandat consumul de conopida, deoarece predispune la aparitia gusei endemice. Conodipa este benefica si in cazul bruxismului si a altor ticuri nervoase.
Persoanele care fumeaza ar trebui sa consume de cate ori au ocazia conopida, dar si broccoli, fiind doua legume ce contin substante anticancerigene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu